Tygří ořech – co to je a proč chutná i rybám?

Na první pohled se zdá, že tygří ořech je luštěnina, ale je to hlízovitá rostlina. Ve starověkém Egyptě byla jednou z prvních rostlin, kterou pěstovali. Vyráběly z ní koláče. Objevili ji už před 4000 lety.

V současnosti je v Evropě pěstována ve Španělsku v okolí Valencie, kde jí říkají Chufa. Využití má několik. Díky svému složení a chuti je z hlíz této rostliny vyráběn nápoj. Tento nápoj je velmi oblíbený. Nápoj z hlíz tygřího ořechu je výborným doplňkem náhrady mléka pro lidi s alergií na laktózu. Hlízy obsahují 20-36% oleje, který se úspěšně využívají při výrobě různých druhů kosmetiky (mýdlo, tělové mléko) a ve farmaceutickém průmyslu. Uvažuje se také o využití této rostliny pro výrobu bionafty.

Důvodem jeho úspěšnosti jsou složky obsažené v tomto rostlinném produktu. Tygří ořechy jsou bohaté na lysin, který je hlavním stimulantem pro krmení ryb. Samozřejmě obsahují i ​​další stimulační látky v podobě esenciálních aminokyselin jako jsou methionin, cystin, arginin a histidin. Jsou dobrým zdrojem sacharidů a škrobů tak potřebných k doplnění energie a mají výbornou nasládlou chuť. Tygří ořech je bohatý i na minerály potřebné pro ryby jako je draslík, fosfor, vápník, sodík, zinek, hořčík a stejně stopové prvky.

Tygří ořechy, přestože mají pro náš čich oproti různým jiným návnadám nevýraznou vůni, však kaprovým chemoreceptory dávají signál o velmi atraktivní potravě, což je jeden z dalších důkazů, jak dobře mají vyvinuté čichové orgány tyto ryby.

 

tigrí orechcyperus esculentus