Tygří lívance
Tygří lívance (bez lepku a bez laktózy)
Napadlo mě, že bych mohl vyzkoušet lívance z tygří mouky. Mám rád sladké lívance, ale chtěl jsem něco zdravého, aby to neobsahovalo tuny cukrů.
Takže plán byl jasný, udělat to chutně, ale zdravější a hlavně z mé oblíbené tygří mouky :) Jsou opravdu jednoduchý a s těstem se dobře pracuje.
Co se týče chuti, nezaostávají za běžnými lívanečky ale obsahují jenom lžíci datlového sirupu, nebo si klidně můžete použít lžíci medu.
Není to pro milovníky sladkých dezertů i když každý si může lívance tzv. „vytunit“ a přidat různé topingy nebo ovoce.
Co budete potřebovat:
6-8 lívance, 20 minut
Na lívance:
150 ml mléka (ja jsem použil kokosové mléko)
100 g Tygří mouky
1 lžíce hořkého kakaa
1 lžíce datlového sirupu
1 vejce
kokosový olej na smažení
Na náplň:
bílý jogurt
med nebo datlovy sirup
Ovoce a ořechy podle chuti
Postup:
Všechny ingredience na lívance jsem smíchal v míse. Směs by měla být poměrně hustá, ale přesto trochu tekutá (kdybyste měli směs moc hustou, přidejte mlíko, kdyby byla moc řídká, přidejte trošku mouky). Na pánev jsem dal kokosovej olej a na mírnym plameni jsem lívance smažil. Doporučuju dělat rovnoměrný placičky a otáčet je vždycky ve chvíli, kdy kraje začínaj bejt hotový a bublinky prostupujou skrz těsto. Jde to opravdu rychle, tak je nepřipalte.
Hotový lívance jsem servíroval se směsí jogurtu a datlového sirupu a zdobil jsem ovocem.
Tak šup do kuchyně!